Spis Treści
1. Co to jest piwo
2. Kiedy i kto wynalazł piwo
3. Główne rodzaje piw
4. 15 najdziwniejszych smaków/rodzajów piw na świecie
Co to jest piwo
Napój alkoholowy otrzymywany w wyniku fermentacji alkoholowej brzeczki piwnej. Brzeczka stanowi wodny wyciąg ze słodu browarnego z dodatkiem chmielu i ewentualnie innych surowców. W szerokim znaczeniu, zwłaszcza historycznym, piwem określa się napój fermentowany oparty na zbożowym surowcu. Piwo to najstarszy i najczęściej spożywany napój alkoholowy oraz trzeci pod względem popularności po wodzie i herbacie napój na świecie.
Kiedy i kto wynalazł piwo
Pierwsze zapiski, na których możemy opierać ugruntowaną wiedzę na temat piwa, pochodzą z Mezopotamii i powstały ok. 4000 lat p.n.e. Na terenie dzisiejszego Iraku Sumerowie wykuli na glinianych tabliczkach przepis na piwo orkiszowe. W późniejszych zapisach piwo nosiło nazwę Sikaru i uznawane było za napój bogów.
Główne rodzaje piw
Istnieją dwa główne rodzaje piwa
dolnej fermentacji (lagery) oraz górnej fermentacji (ale).
15 najdziwniejszych smaków/rodzajów piw na świecie
Piwo z wieloryba [Tylko na Islandii] - Browar Brugghús zdecydował się w 2014 roku na produkcję piwa zawierającego mączkę wieloryba.
Marm & Ale [Piwo, którym można posmarować kanapkę] - Dzięki szkotom z browaru Innis & Gun można zjeść kanapkę z piwną marmoladą. Marm & Ale to produkt, który powstał z połączenia piwa IPA dojrzewającego w dębowych beczkach i marmolady Dundee.
SKY.P.A [Piwo zrobione z deszczówki] - Szkoci mają zamiar wyprodukować limitowaną edycję piwa o nazwie SKY.P.A, którego podstawą będzie woda… prosto z chmur. Za pomysłem stoi wspomniany już browar Innis & Gun, a rozlanych zostanie zaledwie 500 butelek piwa.
Piwo o smaku pomidorów - Japończycy produkują piwo o smaku pomidorów i o dziwo, jest to jeden z popularniejszych dziś smaków w Kraju Kwitnącej Wiśni. Na jedną małą puszkę napoju przypada jeden mały pomidor.
Piwo z kosmosu - powstało w wyniku współpracy Rosyjskiej Akademii Nauk, Uniwersytetem Okayama i browarem z Sapporo. Piwo powstało z nasion jęczmienia, które przez 5 miesięcy przebywały na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej.
Milk + beer - Na pomysł połączenia piwa i mleka wpadli japońscy farmerzy z wyspy Hokkaido. Idea produkcji piwa, które w 30% składa się z mleka narodziła się z potrzeby zagospodarowania nadwyżek mlecznych. Z założenie BILK miał łączyć zalety smakowe i zdrowotne obu jego składników, a główną grupą docelową produkty miały być kobiety.
Piwo z roztopionych lodowców i wodorostów - Kolejny pomysł prosto z Japonii. Tym razem browar Abashiri wymyślił piwo o nazwie Okhotsk Blue Draft. Piwo to zawiera wodę z roztopionych lodowców wpadającego do Hokkaido z morza Ochockiego, oraz wodorostów które nadają mu błękitną barwę.
Stampede Light - Producenci teksańskiego piwa Stampede Light twierdzą, że udało im się wyprodukować piwo, które (naprawdę) leczy kaca. Ich piwo zawiera witaminy B1, B2 B3, B5, B6 i B9, a to właśnie te witaminy są wypłukiwane z organizmu podczas spożywania alkoholu.
Piwo musztardowe - Właśnie takie piwo powstało z okazji 130 urodzin belgijskiego browaru Mostaard. Podobno ta nietypowa propozycja nie ma mocnego musztardowego posmaku.
Wymiociny wieloryba - To piwo powstaje w australijskim browarze Robe Town Brewery, a przy jego produkcji wykorzystywana jest ambra, która nazywana jest też wymiocinami wieloryba. Ambra to wydzielina z przewodu pokarmowego kaszalota, która jest prawdopodobnie wynikiem niestrawności lub zaparcia wieloryba.
Piwo na bazie kawy z przetrawionych ziaren kawy - Kopi Luwak, to jedna z najdroższych kaw na świecie. Produkowana jest ona z ziaren wydobywanych z wydalonych przez cywety resztek pokarmowych.
Piwo o smaku Pizzy - wyprodukowane zostało w USA. Piwo “Mamma Mia” wymyślili Tom i Athena Seefurth, właściciele pizzerii, którzy na ten pomysł wpadli zupełnie przypadkowo.Napój warzony jest w tradycyjny sposób, jednak na różnych etapach dodawane są świeże pomidory, bazylia, oregano oraz czosnek. Początkowo Mamma Mia było piwem mocnym (9.5%), jednak podczas dopracowywania receptury zmieniono jego moc na 4%.
Piwo o smaku herbaty - produkowane przez browar Lindemans “Tea Beer” (3,5% alk.) warzone jest ze słodu jęczmiennego, pszenicznego oraz chmielu. Swój herbaciany smak zawdzięcza fermentacji i leżakowaniu z liśćmi herbaty. Dodatkowo producent dodaje sok cytrynowy, dzięki czemu Tea Beer zaskakuje słodko-kwaśną cytrynową nutą smakową.
Piwo o smaku bekonu - Wyprodukowane w amerykańskim Portland piwo Doughnut Bacon Maple Ale z browaru Rogue to połączenie piwa z syropem klonowym i bekonem.
End of History - jedno z najdroższych i najbardziej kontrowersyjnych piw na świecie. Powstało zaledwie 12 butelek, które umieszczone są w gardłach martwych zwierząt (7 butelek w gardłach gronostajów, 4 wiewiórek i jedna zająca).
Taki mały artykuł tym razem o napoju wyskokowym, który raczej każdy lubi i pije sobie
Pozdrawiam was bardzo serdecznie
Odpowiedz
Odpowiedz
Odpowiedz